• Home
  • Coaching & weerbaarheid
    • 1 op 1 coaching voor kinderen, pubers en volwassenen
    • Kinderen
    • Scholen
    • Dienstverlening
    • Zorg
    • Veiligheid
    • Voorlichting
      • Zeker bewegen
    • Vitaliteit / lifestyle
  • Publicaties
  • Boeken
  • Contact
Bang zijn is iets dat bij mensen hoort. Kinderen tonen verschillende reacties op angsten zoals bij: faalangst, onzekerheid en pesten.Juist die angsten vertonen onzekerheid, waarbij het risico om gepest te worden of geen eigenwaarde hebben vrij groot is.
  • Ik ben Rolf Tijssen
  • Stel een vraag »

1 op 1 coaching

Maakt U zich zorgen om uw kind?

Is uw kind onhandelbaar, stil of teruggetrokken?

Graag denk ik met u mee.

De problemen kunnen thuis aanwezig zijn, maar ook op school of in de omgang met andere kinderen. Afhankelijk van het probleem en van de leeftijd van het kind wordt U als ouder bij de training (behandeling) betrokken. In een onderling gesprek/training zal ik kijken naar de aard van het probleem en de training daarop aanpassen. In principe gaat het om kortdurende behandelingen.

De training

Vanuit een liefdevolle en respectvolle benadering wil ik het kind én zijn ouders graag de hand reiken en vaardigheden bieden op het gebied van de psychosociale ontwikkeling. Het kind kent – vaak onbewust – de ware aard van het probleem en ‘weet’ de oplossing Het kind heeft van binnen alle hulpbronnen die nodig zijn. Als coach, begeleider neem ik het kind even een stukje bij de hand, zodat het kind nieuwe oplossingen en mogelijkheden kan vinden. Om het vervolgens weer los te laten, in het vertrouwen dat het voor zichzelf kan zorgen en de uitdagingen van het leven weer aan kan. Tijdens de training/ coaching wordt het kind zich weer bewust van zijn eigenheid en zijn eigen kwaliteiten.Het leert positieve aspecten te zien, herkennen en gebruiken en de negatieve aspecten los te laten. Met behulp van de training leert het kind op een speelse manier grondregels en vaardigheden waardoor het op zichzelf kan vertrouwen en zich sterker en veiliger voelen. Het kind gaat zichzelf (weer) als waardevol ervaren en leren beter met zichzelf en anderen omgaan.

Het leert onder ander:

- versterken van eigenwaarde, een positiever zelf beeld

- leren te vertrouwen op zichzelf en op eigen inzichten

- zorgen en opkomen voor zichzelf

- stilstaan bij wat het wil, kan en doet

- beter met zichzelf en anderen omgaan

- zichzelf beschermen tegen misbruik door anderen

- verbetering van sociale vermogens

Psychosociale weerbaarheid .

De ENIGE die altijd bij je is, om voor jezelf te zorgen, ben JIJZELF

De kern van psychosociale weerbaarheid ligt in het vermogen om goed voor jezelf te zorgen, in relatie tot de ander en met respect voor jezelf en de ander. 
Een aantal elementen hierin zijn:
- Het accepteren en respecteren van jezelf en de ander, zoals je bent.
- Luisteren naar lichaamssignalen
- Het bewust zijn en aangeven van je grenzen
- Stil kunnen staan bij de gevolgen van je eigen gedrag
- Het eigen gedrag kunnen afstemmen op de omgeving
- De eigen verantwoordelijkheid kunnen dragen
- Oplossingen kunnen zoeken voor problemen en conflicten, zo dat dit recht doet aan alle partijen


Deze weerbaarheid is nodig opdat het kind zichzelf toestemming geeft om in eigen kracht te gaan staan en te blijven staan. Het geeft een goede fundering van de persoonlijkheid zo dat het kind zich goed voelt, voor zichzelf kan zorgen, voor zichzelf opkomt, samen speelt en rekening houdt met anderen en zichzelf kan beschermen. Het zorgt dat het kind rust en vertrouwen in zichzelf vindt; zich geliefd en gewaardeerd voelt; sterk genoeg is om moeilijkheden en zorgen het hoofd te bieden en daarvoor zelf een oplossing vindt of hulp zoekt bij mensen die het vertrouwt. Het kind krijgt voldoende zelfvertrouwen en durft de uitdagingen van het leven aan.


Reactie van een ouder;

Zijn glimlach is terug!

Onze zoon, bovenbouw basisschool, is weer blij met wie hij is.
Al langere tijd was onze zoon elke doordeweekse dag niet gelukkig. In de ochtend wilde hij liever niet op staan, te moe en te gespannen wat de dag hem zou brengen. Wanneer hij thuis kwam uit school, begon hij bij de deur al te vertellen wat die dag niet leuk geweest was. Hij stond in de mopperstand. Zelf had hij er ook veel last van en wat wij als ouders ook probeerden, het hielp even maar de knop in zijn hoofd ging niet om. En wat wilde hij dit zelf ook graag, DE voorwaarde om hulp te starten en te laten slagen. Onze zoon moest het zelf doen.
En zo begon onze zoektocht naar degene, die hem/ons kon helpen. In de wandelgangen hadden wij al meerdere positieve verhalen over de coaching van Rolf Tijssen gehoord. En al lezend op zijn site leek deze coaching op ons lijf geschreven.
Onze zoon is begonnen bij Rolf met de 1 op 1 coaching; kijken naar wie ik ben, wat ik doe, hoe komt het dat ik zo doe, wat zou ik graag anders willen en hoe doe ik dit. Kortom hoe krijg ik mijn glimlach terug?

Onze zoon was verbaasd dat Rolf tijdens het eerste contact al goed in de gaten had hoe hij in zijn vel zat en waar hij mee worstelde. De manier waarop Rolf dit met hem deed; een verhaal vertellend waar onze zoon zelf ‘de hoofdrol’ in speelde, gaf hem de regie maar ook de gelegenheid om van een afstandje naar zichzelf te kijken.
De tips, oefeningen en opdrachten vond hij geweldig en hij vertelde er vol trots over aan zijn broer en zus. Zo was hij er meteen mee bezig en werd het een onderdeel van zijn doen en laten.
En voor ons als ouders prachtig om te zien dat hij weer trots werd op zichzelf als hij met een voor hem lastige situatie om kon gaan. Een positieve bijkomstigheid maar zeer van belang was de betrokkenheid van zijn leerkrachten. Op deze manier vervlochten thuis en school met elkaar en kon hij ook op school met de tips/oefeningen aan de gang gaan.

Een tweede stap in zijn groei en deze sloot naadloos aan op de 1 op 1 coaching was voor hem/ons de groepstraining weerbaarheid. Onze zoon kon wat hij zichzelf eigen had gemaakt  ‘oefenen’ in de groep. Hij zag dat er meer kinderen waren, die ook aan zichzelf werkten en dit sterkte hem enorm. Zijn glimlach werd breder en breder.
En ook als er een mindere dag tussen zat, gaf de 1 op 1 coaching/groepstraining hem de moed om weer verder te gaan. Hij weet nu wie hij zijn wil, voelt zich goed en hij is trots op zichzelf.
En wat heeft hij een prachtige glimlach!

 

GEEN GEDULD EN MOEITE MET ACCEPTEREN

We waren al een tijdje op zoek naar gerichte handvaten hoe het beste om te gaan met ons zoontje van 6 jaar. Thuis had hij het soms moeilijk; was vaak onrustig, was snel verdrietig, of boos, nam een zeurende houding aan, zocht strijd op met de andere kinderen, had geen geduld en had moeite met accepteren van sommige situaties. Van de juffen van school hoorden we dat hij soms sociaal onhandig gedrag vertoonde in het benaderen van andere kinderen om samen te gaan spelen. Tijdens het gesprek gaven ze aan dat we Rolf Tijssen eens moesten bellen, want hij zou hier zeker handvaten voor hebben. En dat bleek ook! Wat ons duidelijk werd, is dat kinderen hun eigen ik moeten gaan ontwikkelen. Bij de een gaat dat van nature en de ander heeft daar wat handvaten voor nodig. Ons zoontje is inmiddels 4 keer geweest en je merkt al duidelijk verschil. De trein waar hij eerst in zat en niet stopte, stopt nu wel vaker. Hij is zich meer bewust van zijn gedrag en weet nu beter of dit goed is of niet goed en kan dat gedrag dan ook bewust veranderen. Hij heeft van Rolf tools gekregen die passen bij zijn leeftijd zodat hij op een spelende wijze inzicht krijgt, bijv. rood is gedrag wat niet goed is en groen is goed gedrag. Heel duidelijk dus, of het is goed, of het is niet goed. Die duidelijkheid geeft structuur in het koppie van kinderen. Hoe meer groene stickers, hoe beter het is, want bij een afgesproken aantal groene stickers, kan het kind een vooraf afgesproken cadeau tje winnen. En kinderen willen immers altijd winnen!

Rolf betrekt vaak ook de andere gezinsleden erbij middels een oefening voor het hele gezin zodat iedereen bewust is van zijn/haar gedrag en wat voor gevoel dit opwekt bij andere gezinsleden.

Bedankt Rolf tot nu toe voor je positieve, gedreven, enthousiaste, grappige lessen met tips en trucs waardoor onze zoon is gegroeid!

 

 


Reken af met je onzekerheid

Zie niet wat je denkt te zien, maar zie wat er is.

Een training voor pubers en volwassenen

Onzekerheid roept veel spanningen op.
Je kunt ernaar neigen om mensen uit de weg te gaan,
nieuwe situaties te vermijden en sociale activiteiten te schuwen.
 
Als je jouw minder goede eigenschappen leert accepteren,
leer je ook je sterke eigenschappen en je persoonlijke kracht kennen.
 
Een 1 op 1 training maakt je bewuster en je hebt er een leven lang
plezier van.
 

Interesse of vragen?

Neem contact op met Rolf Tijssen.

Literatuur

Rolf Tijssen

die zich bezig houdt met judo en jiujitsu heeft zich de laatste 20 jaar gespecialiseerd in het leven van waakzaamheid en weerbaarheid. Vooral het tot stand brengen van handelingen die betrekking hebben op het geestelijk en lichamelijk vlak.
Lees meer over Rolf Tijssen »


Facebook Rolf Tijssen   Volg Rolf Tijssen ook via Facebook

Publicaties van Rolf

  • Zeker bewegen voor 70+»
  • Stop de pestkop»
  • Niet Aangeboren Hersenletsel»
  • Respect»
  • Zeker bewegen»
  • Omgaan met agressie»
"Het leven op de trampoline" geeft vele levensvaardigheden aan. We springen hoog, soms heel hoog. Maar als we niet goed oppassen dan vallen we keihard naar beneden.
Met alle risico's van dien.
  • Tijssen Coaching & Weerbaarheid
  • Twello
  • T: 06 23 61 88 07
  • E: info@tijssenweerbaarheid.nl